Intervjuer

Intervju 1 (av 2)

Dr John Lee Medical Letters (JLML) intervjuar dr C.W. Randolph (CWR).

C.W. Randolph, M.D. har praktiserat som läkare nära Jacksonville, Florida, under mer än 15 år. Hans praktik omfattar gynekologi, uro-gynekologi, sterilitet och naturlig hormonbalans. Han har dessutom varit apotekare sedan 1972. Randolf använder bio-identiska hormoner för att behandla kvinnor med hormon-obalans, och som ett resultat av detta har han välbesökt mottagning

JLML: Dr. Randolph, jag antar att ni har haft mycket att göra, precis som vi har haft, alltsedan tillkännagivandet att PremPro-delen av studien som Woman´s Health Initiative avbröts på grund av den mycket högre frekvensen av bröstcancer, hjärtsjukdom och stroke hos kvinnor som använde Prem-Pro.

CWR: Ja, telefonen har ringt i ett, och jag ska vara med på de lokala nyheterna i kväll för att prata om detta. Jag har så mycket att göra att nästa tid jag har för konsultation är runt tacksägelsedagen. Att använda naturliga hormoner har gjort min läkarpraktik mycket givande, och mina fyra sköterskor som arbetar hos mig känner på samma sätt. Det finns inget bättre än att få ständig positiv feed-back från sina klienter, och se dom friska och lyckliga.

JLML: Alla de läkare vi känner till och som använder sig av naturliga hormoner har mycket att göra på sina praktiker och gläder sig ännu en gång över att arbeta inom vården. Vi intervjuade dig för två år sedan, och du har använt dig av naturliga hormoner i ungefär fem år. Finns det någonting som du har observerat när du har behandlat tusentals kvinnor under de sista två åren som du skulle vilja dela med om dig till våra läsare?

CWR: Jag har sett ett antal fall där benskörhet har förbättrats med naturligt progesteron och/eller naturliga hormoner i allmänhet. Många av mina patienter har jag satt på bi-öst (östradiol och estriol-kräm), naturlig progesteron och testosteron för naturlig balans. Några som har haft bröstcancer tar bara progesteron. Jag hade en kvinna hos mig igår som har varit på denna behandling under ett år har ökat bentätheten i ryggraden från -3,6 till 2,5. Hennes höft ökade lite mindre, från -2,7 till 1,8. Jag ser sådana resultat hela tiden. Jag hade en annan kvinna som hade en 40 procentig benförlust och som fick en 17-procentig ökning under ett år.

JLML: Ser du större förbättring i bentätheten hos äldre kvinnor, låt oss säga över 60 år, än för dom som är i för-klimakteriet?

CWR: Ja, definitivt. Jag har funnit att om bentätheten är låg, kommer användandet av naturliga hormoner att öka bentätheten, men om den inte är låg kommer bentätheten inte att öka. Med andra ord, om en kvinna inte har förlorat mycket ben kommer inte bentätheten att öka så mycket eller kommer den inte alls att öka. Men varför skulle det egentligen öka? Eftersom benskörhets- och progesteronstudien av Dr. Helene Leonetti, som gjordes för några år sedan, framför allt gjordes på kvinnor i för-klimakteriet och som hade en liten eller ingen benförlust, visade det ingen större skillnad mellan kvinnor som använt progesteron och de kvinnor som inte använde progesteron. Det är en bra studie, men den är missledande. Vi behöver en studie med kvinnor som har en tydlig benförlust och låta dom använda progesteron-kräm.

JLML: På grund av denna studie har jag blivit kritiserad för mina påståenden att progesteron ökar bentätheten, så jag skulle verkligen välkomna ytterligare en studie med äldre kvinnor som har tydlig benförlust. Har du haft många bröst-, livmoder- eller äggstockscancer på din mottagning sedan du börjat använda naturliga hormoner?

CWR: Jag har inte haft några kvinnor alls som får naturliga hormoner som utvecklat livmoder- eller äggstockscancer. Jag hade faktiskt en patient som kom till mig som hade blivit diagnostiserad med en sjuklig vävnadstillväxt i livmoderslemhinnan som var ett förstadium till cancer. Hon ville inte bli behandlad med Provera. Jag gav henne naturligt progesteron. Hon kom tillbaka efter tre månader och jag gjorde en biopsi av livmoderns slemhinna, och den var helt normal. Efter sex månader gjorde jag en biopsi till och åter igen var den helt normal. Två patienter som båda fått Premarin, en under 30 år och en i 22 år, fick bröstcancer. Jag hade just låtit dom gå över till naturligt progesteron när cancern upptäcktes. Naturligtvis vet du att om du  diagnostiserats med bröstcancer idag, har den varit där en lång tid – minst 7 år, kanske 10. Under många år har jag haft ett antal patienter som kom till mig och hade bröstcancer, av vilka några gick på tamoxifen. Jag gav dom progesteron-kräm och har inte haft några patienter som fått ett återfall.

En annan sak jag har märkt är att många av mina patienter har kunnat sluta med Prozac och andra anti-depressiva medel efter ett par månader på naturliga hormoner. Vad som vanligtvis händer är att en patient går till sin läkare och klagar på depression, utmattning och viktökning för att ta några exempel. Läkaren tar ett blodprov som visar sig vara normalt och sedan erbjuder han patienten lite Prozac. Och allt de behövde var bara lite progesteron! Jag tar ett salivtest på dessa patienter och de har en enorm brist på progesteron – deras kroppar kräver det helt enkelt. Jag ser detta ofta.  De får progesteron och inom sex till åtta veckor kan de sluta ta sina anti-depressiva medel.   Sömnsvårigheter som kvinnor börjat få vid klimakteriet blir också snabbt bättre efter att dom börjat med naturligt progesteron. Och kvinnor som har blivit östrogen-dominanta eller har ökat i vikt på syntetiska hormoner tappar lättar vikt när deras hormoner blivit balanserade.

JLML:  Ser du många kvinnor som har biverkningar när de använder progesteron-kräm?

CWR: Inte många, men det är några stycken kvinnor som prövar progesteron-kräm och de känner sig sämre eller får ömma bröst. Det är framför allt kvinnor som inte använder krämen regelbundet eller som röker. Det är över 130 gifter i cigaretter och din lever försöker hela tiden att omsätta  alla dessa gifter och föra ut dom ur blodet.  Jag tror att detta till en del påverkar leverns sätt att omsätta progesteron.

JLML: Har du arbetat med patienter som har förlossningsdepressioner?

CWR: Jag träffar inte många patienter som precis fött barn, men många hänvisas till mig efter ungefär sex veckor, och progesteron hjälper dom helt tydligt. Dr Katharina Dalton, i London, att kvinnor som tidigare haft förlossningsdepression borde få progesteron så snart navelsträngen klipps av. Hon använder vaginala suppositorier.

JLML: Hur är det med intellektuella förändringar hos äldre kvinnor med demens eller senilitet?

CWR: Jag ser en tydlig förbättring i intellektuell förmåga hos många patienter, och inte bara hos äldre patienter. Detta är extra tydligt hos kvinnor som också behöver östrogen och testosteron.

JLKL: Vad för slags progesteronkräm använder du?

CWR: Eftersom jag dessutom är apotekare har jag utvecklat en kräm som är mycket ren och inte innehåller några andra aktiva ingredienser än progesteron. Många krämer på marknaden innehåller fyto-östrogener som t.ex. svart ormrot (black cohosh), kinesisk kvannört (dong quai), kyskhetsträd (chaste  tree berry), rödklöver (red clover) och så vidare. Missförstå mig inte. Jag är inte emot fyto-östrogener – dom har sin plats. Men man kan inte ge dessa örter till en gravid kvinna eftersom de kan medverka till sammandragningar och patienten kan få missfall. Jag håller inte på med förlossningar längre men jag arbetar med sterilitet och när jag försöker att hjälpa min patient att bli gravid vill jag ha en kräm som en gravid kvinna kan ta.

JLML: Hur gör du när du ska få en kvinna att sluta med PremPro?

CWR: Låt oss säga att en kvinna kommer till mig som har gått på PremPro i tio år. Jag förklarar för henne att hennes lever har försökt att avgifta sig från detta häst-östrogen i tio år och kämpar så hårt den kan kämpa för att hantera detta östrogen som inte liknar något som borde finnas i kroppen. Jag sätter dom på motsvarande dos östradiol och naturlig progesteron-kräm, vilket är 1 mg östradiol dagligen och 25 mg naturlig progesteron två gånger om dagen. Efter sex veckor träffar jag dom igen och reducerar mängden östrogen till 0.5 mg per dag. Om dom emellertid har varit satta på Premarin i mer än 10 år fortsätter jag att ge dom östradiol i 12 veckor, tillsammans med progesteron, och sedan reducerar jag  östradiolet till 0,5 mg med progesteronet.

JLML: Är det några frågor som har med naturliga hormoner att göra som du är speciellt intresserad av?

CWR: Ja, att vissa personer påstår att progesteron-kräm inte kommer in i livmodern och skyddar den från potentiell östrogenpåverkan som kan ge cancer. Transdermal (som ges genom huden) progesteron går in i blodet inom några sekunder och därifrån börjar det levereras till kroppens alla vävnader, så för mig verkar det självklart att det skulle skydda livmodern, precis som progesteron som kommer från äggstockarna skyddar livmodern. Konventionell läkarvetenskap använder nu progestin-plåster för att skydda livmodern, och det är naturligtvis också transdermalt levererat. Och alla andra hormoner ges nu transdermalt i konventionell medicin., men av någon anledning hakar folk upp sig på denna frågan om skydd för livmodern med progesteron kräm.   För att lösa denna fråga, skulle jag vilja göra en studie genom att ta ett prov på livmoder-slemhinnan, ge patienten lite progesteron, låta dom komma tillbaka efter tre till fyra timmar för att ta ett prov till. Vi ska skicka dessa prover till ett laboratorium för att mäta progesteron-nivån, för att lösa denna fråga en gång för alla.

JLML: Mycket intressant, tack Dr. Randolph.

Intervju 2

Dr. John Lee Intervjuas av Fay Wertheimer

Intervju med John Lee MD – Internationell Bäst-sellerförfattare till ”What Your Doctor May Not Tell You ” serien, av Fay Wertheimer.   Sedan 1978, har den amerikanske experten Dr John Lee förordat Naturligt Progesteron som behandling i stället för HRT (konventionell hormonsersättningsterapi) för kvinnor i klimakteriet och i efterklimakteriet. Naturligt Progesteron, till skillnad från östrogen-baserade terapier, har inga biverkningar.

Fay: Vad tycker du om HRT (konventionell hormonersättningsterapi)?

Dr. Lee: Jag anser att den Östrogen-baserade HRT i sin nuvarande form är farlig. Doserringen av HRT´s beståndsdelar är 8-10 gånger högre än nödvändigt för många kvinnor och HRT och det är svårt att anpassa HRT  att passa individuella behov. Kvinnor på Östrogen har en 300% ökad risk att få stroke än andra och överdoserad Östrogen är känd som ensam orsak till livmodercancer och har ett direkt samband med bröst- och äggstockscancer. Genom att enbart ta östrogen ökar detta faktiskt äggstockscancer med 50%.

Fay: Det är ganska starkt. Är du inte en panikspridare?

Dr. Lee: Nej, jag talar sanning. Kvinnor kan inte göra sig en bättre tjänst än att be sina läkare att ordinera Naturlig Progesteron och att minska sitt intag av Östrogen-baserade terapier.   F

Fay: Innehåller inte HRT både Progesteron och Östrogen?

Dr. Lee: HRT innehåller en syntetisk produkt, en imitation av Naturligt  Progesteron med INTE Naturligt Progesteron.

Fay: Vad menar du med naturligt Progesteron?

Dr. Lee: Det är en hormon som är naturlig för människor, som vetenskapsmän kan tillverka från växtfetter och oljor. Det är mest effektivt när man tar det som en kräm men kan också lösas upp i droppar eller kapslar. När  tekniken för att göra Naturligt Progesteron upptäcktes av Professor Marker i Pennsylvania Universitetet 1937, sjönk priset på progesteron från $35,000 per pund till  $7 per pund.

Fay: Varför borde läkare först och främst ordinera Progesteron?

Dr. Lee: Eftersom Progesteron, INTE Östrogen är den hormon som fattas hos kvinnor i klimakteriet och i för-klimakteriet. Äggstockar dör inte eller försvinner, de minska bara sin Östrogen-produktion. Kvinnor i 80-årsåldern tillverkar fortfarande sitt eget Östrogen visar en nyligen bekräftad undersökning. Det är Progesteron som borde ersättas.

Fay: Borde inte läkarna ha noterat detta vid det här laget?

Dr. Lee: Tyvärr mäter dom sällan Progesteron-nivån utan fokuserar sig på Östrogener. Jag tycker att alla kvinnor som har för lite Progesteron borde kunna bibehålla sin hormonella balans på samma sätt som vem som helst med insulin- eller tyroxinbrist.

Fay: Är läkare slarviga?

Dr. Lee. Nej. De blir bombarderade av den missledande och felaktiga reklamen från läkemedelsindustrin. Försäljning av östrogenbaserade läkemedel ger större vinster än andra, så tillverkarna vill sätta alla kvinnor på HRT (konventionell hormonersättningsterapi), ERT (konventionell östrogenersättningsterapi) och P-piller. Dessa antagna fördelar hos Östrogen är så övertygande framställt att läkarna är omedvetna om att dessa ”fördelar” inte uppväger de faror med att ge Östrogen utan  att samtidigt ge Progesteron.

Fay: Hur blev du involverad i kvinnors hormonbehandling?

Dr. Lee: I mitten på 70-talet blev experter medvetna om att när kvinnor fick Östrogenersättningsterapi (ERT) för symptom under klimakteriet och för att undvika benskörhet 6-dubblades risken för att utveckla livmodercancer jämfört med andra kvinnor. Jag har haft en husläkarpraktik i Mill Valley i California sedan 1958. ERT har använts sedan 1951. Jag började tänka mer ingående på hur jag trodde hormonersättning borde fungera. Jag var mycket oroad. Vad skulle jag ge patienter med benskörhet om de hade en sjukdomshistoria med bröst- eller livmoder-cancer? Jag började utforska både konventionell- och alternativmedicin.

Fay: Hur kom du att tänka på progesteron?

Dr. Lee: Det noterades att kvinnor med god Progesteron-nivå aldrig utvecklade livmoder-cancer så läkemedelsföretagen började tillverka syntetiska Progestiner för att imitera Naturligt Progesteron. De kombinerade sin produkt med Östrogen härav HRT.

Fay: Vad är det för fel på det?

Dr. Lee:  Många patienter led av biverkningar eftersom ingen av imitations-produkterna kunde ge samma fördelar som det unika Naturliga Progesteronet.

Fay: Var snäll och precisera vad som menas med Naturligt Progesteron.

Dr. Lee: Jag hänvisar till en substans som är naturlig för människor och identisk med de Progesteron-molekyler som tillverkas i kvinnans äggstockar och i männens testiklar. Det finns receptorer i alla kroppens vävnader som i hjärnan och de vita blodkropparna, inte bara i livmodern. Kroppen behöver Progesteron.

Fay: Kan män ta Naturligt Progesteron?

Dr. Lee: Naturligtvis.  Jag tar det för att avvärja hjärtsjukdom, prostata-cancer och stroke. Eftersom min far, farbror och kusin dog för tidigt innan de var 50, har detta stimulerat mitt intresse för förebyggande åtgärder.

Fay: Eftersom du fick din utbildning på Harward kunde du kunnat bli specialist men du valde i stället att bli husläkare – varför?

Dr. Lee: Specialister begränsar sig till bara en del av kroppen men en husläkare är en specialist som ser till hela personen. Eftersom jag var husläkare i 31 år kunde jag behandla patienter holistiskt. Som Hippokrates sa: ”Tala om för mig var denne man kommer ifrån och vad han gör skulle jag förstå hans sjukdom bättre” Jag förstod patienter till fullo.

Fay: När ordinerade du Progesteron första gången?

Dr. Lee: År 1978 efter en biokemists föredrag blev jag övertygad om det Naturliga Progesteronets läkande potential men jag kunde inte erbjuda det till mina patienter efter att noggrant forskat på hormonet. Mängden av detaljerad dokumentation och positiv feed-back förvånade mig. Allt hade redan blivit vetenskapligt godkänt men ändå nämnde inte läkarinstitutioner något om Naturligt Progesteron. Jag satte sedan gradvis kvinnor med bröstcancer, blodstörningar, hjärtproblem och stroke på Naturligt Progesteron. För dem med skört skelett gav jag både Progesteron och en låg dos Östrogen.

Fay: Hur blev du en förkämpe?

Dr. Lee: Varje patient rapporterade om sin förbättrade hälsa långt över mina förväntningar. Huvudvärkar försvann, leder blev bättre, bentätheten ökade, sexlusten kom tillbaka, fibrocystiska bröst blev normala, energin ökade och sömnen förbättrades. Varje rapport kunde stödjas med vetenskapliga bevis.

Fay: Hur reagerade dina kolleger?

Dr. Lee: De var försiktiga men nyfikna, gav det aldrig till sina patienter men ville gärna att jag skulle hjälpa dom mer deras egna familjers hormonproblem.

Fay: Och nu?

Dr. Lee: Konventionell medicin erkänner farorna med Östrogen-dominans och Progesteron-brist men vill ändå inte sprida fakta om Naturligt Progesteron. Detta kan bero på press från läkemedelsföretagen som inte kan patentera Naturligt Progesteron och som vill att läkarna ordinerar deras produkter.

Fay: År 1993 gavs din första bok ”What Your Doctor May Not Tell You About Menopause”ut. Hur exakta är dina forskningsresultat?

Dr. Lee: Ingen läkare har funnit några fel i min forskning. Tvärtom, har läkare som ordinerar Progesteron undantagslöst ringt för att  bekräfta sina patienters förbättring med sin hälsa.

Fay:  Finns det några biverkningar med Naturligt Progesteron?

Dr. Lee: Nej inga. Namnet ‘Progesteron’ kan antyda  ett hormon enbart för havandeskap – en hjälp för reproduktion,  men Naturligt Progesteron  kan tas till allt.

Fay: Har du några ekonomiska intressen i Naturligt Progesteron?

Dr. Lee: Jag har inga som helst ekonomiska intressen i detta. Rykten spreds att jag var den kinesiska ägaren av alla företag som tillverkade Progesteron  men jag är en husläkare med norsk-svensk härstamning – med en mission.

Fay: Som är?

Dr. Lee: Att visa människor hur man blir frisk genom god diet, träning, näring, bättre stresshantering och att använda sig av Progesteron. Få patienter att be sina läkare att få Naturligt Progesteron. Utbilda läkare så att de ordinerar Naturlig Progesteron-kräm i stället för de syntetiska varianterna. Du förstår, sann medicin är inte att behandla sjukdomssymptomen utan att hitta de underliggande orsakerna av den sjukdomen och sedan fixa dom.

Fay: Hur kan kvinnor i Europa få tillgång till Naturligt Progesteron?

Dr. Lee: Om de kontaktar Well Woman´s Information Service kommer dom att skicka ut omfattande information om allt de behöver veta.

Fay Wertheimer 2001   Jag intervjuade Dr. John Lee den 21 maj 2001 och intygar att detta är en sann avskrift av bandet.

http://www.wellwoman-europe.com/